Nabiał
Nabiał to podstawowa grupa wyrobów spożywczych o wartościach odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie bez powodu zajmuje szczególne miejsce w piramidzie żywienia, gdyż dostarcza do organizmu pełnowartościowe białko i szereg składników mineralnych. Zalicza się do niego mleko i wszelkie jego przetwory. Są to przede wszystkim sery, jogurty, kefiry, twarogi czy maślanki. Produkty są na tyle zróżnicowane, że spośród oferowanego przez nas szerokiego asortymentu, każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.
Zalety produktów nabiałowych
Mleko krowie ma skład chemiczny dopasowany do potrzeb żywieniowych dzieci i młodzieży, gdyż zawiera większość niezbędnych dla człowieka składników odżywczych. Najważniejszymi walorami odżywczymi mleka i jego przetworów są:
- bogata zawartość wapnia, który jest budulcem kości, zębów, nerwów – mózg, mięśni – serce oraz czynnikiem krzepliwości krwi,
- duża zawartość białka, które buduje mięśnie i tkanki oraz transportuje tlen, CO2, witaminy, a także jest składnikiem enzymów i hormonów,
- zawartość witaminy z grup B, A, D oraz fosforu, potasu, magnezu, cynku, jodu, fluoru,
- zawartość łatwo przyswajalnych tłuszczy,
- zawartość cukru mlekowego, jakim jest laktoza, która ułatwia przyswajanie wapnia,
- korzystny wpływ na równowagę kwasową i zasadową krwi,
- działanie antymiażdżycowe oraz antyrakotwórcze, dzięki aminokwasom siarkowym,
- brak pustych kalorii,
- hamowanie syntezy cholesterolu,
- zapobieganie wrzodom żołądka,
- ochrona nabłonka dróg oddechowych, ułatwiająca wchłanianie witamin A i E,
- korzystny wpływ na stan zdrowia u dzieci chorych na astmę.